Wednesday, May 21, 2008

副局長第一個印象

克林頓係美國歷史中,兩個被彈劾總統其中一個。

被彈劾原因係想隱瞞同萊溫斯基做過嘅嘢。

被揭發係因為一個原先為咗「白水門」事件,被邀請查案嘅檢察官,因為「白水門」冇料到,所以將調查範圍擴大。

點解冇料到都要請檢察官?因為第一日,《紐約時報》記者問白宮關於「白水門」嘅嘢。白宮冇覆,記者自由發揮。第二日出街,即刻群情洶湧。

點知,原來寫錯晒,個記者之後都認錯。不過因為公眾對「白水門」第一個印象建基於第一篇文,所以結論係,白宮最初放唔夠料,總統最終被彈劾。

孫柏文同大家講「第一個印象」嘅重要性,係因為特區政府宣佈第一批副局長名單,但每個用咗平均150字介紹。政府放唔夠料,所以經過摷料,今日我嚟提供大家心裏對啲副局長嘅「第一個印象」。

先講環境局潘潔女士。佢係「西瓜膠」。硬膠大家都明,「西瓜」代表出面綠色,裏面紅色。我預計就算膠袋稅被證明破壞環境,佢一定照推。

再講民政事務局許曉暉。150隻字講埋佢喺邊度讀過啲有錢就可以讀嘅課程。好彩唔係160隻字,否則分分鐘連佢喺駕駛學院學過車都知。明續。

3 comments: